W wielu krajach owoce i warzywa stanowią pełnowartościowy materiał florystyczny. Nie powinno to nas dziwić, gdyż warzywa i owoce to żywy materiał pochodzenia roślinnego. Czy taka technika, może być również popularna w naszym kraju?
Warzywa i owoce we florystyce
Jakby się chwilę zastanowić to wykorzystanie owoców i warzyw, może dostarczyć nam wiele ciekawych rozwiązań. Są one źródłem szerokiej gamy kolorów, kształtów i tekstur. Zadaniem florysty jest zauważyć wszystkie te ciekawe cechy warzyw i owoców i wykorzystać je w swojej pracy. Odpowiednie akcesoria florystyczne w połączeniu z takim materiałem dekoracyjnym, może nie tylko dostarczyć walorów estetycznych, ale przede wszystkim odpowiednio zainspirować. Podobnie jak praca z kwiatami, również warzywa i owoce wymagają od nas opanowania pewnych technik i zasad. Większość kupowanych przez nas warzyw nie posiada łodyg, w przypadku kwiatów nie stanowi to problemu, ponieważ korzystamy z drutu technicznego. W przypadku warzyw nie jest on dobrym rozwiązaniem, gdyż przyśpiesza on gnicie. Dlatego zamiast drutu do mocowania naszych warzyw, możemy wykorzystać drewniane kołeczki, lub długie wykałaczki. Z jednej strony wbijamy w owoc lub warzywo, a potem w wybrany podkład np. w gąbkę florystyczną. Bardzo ciekawym pomysłem jest wykorzystanie niektórych owoców, jako oryginalne naczynia. W większości przypadków musimy ściąć wierzchołki i wyciągnąć miąższ. Następnie do pustego otworu wkładamy naczynie z wodą (szklanka, słoik, kubek po jogurcie) i umieszczamy kawałek nasączonej gąbki florystycznej.
W ten sposób możemy wykorzystać jabłka, pomarańcze, cytryny, bakłażany i wiele innych warzyw i owoców. Inną metodą wykorzystania warzyw i owoców jest obłożenie nimi wybranego wazonika, lub innego naczynia z wodą tak aby naczynie nie było widoczne. Łączymy je wówczas zwykłą gumką recepturką lub ozdobną wstążką.