Działanie bakterii jogurtowych

 

Jogurt jest bardzo ważnym i potrzebnym elementem naszego jadłospisu. Jest nabiałem przyswajanym przez nasz organizm o wiele lepiej niż mleko. Głównie ze względu na dobre bakterie jakie zawiera. Dlaczego dobre? Ponieważ działają one pozytywnie na nasz układ trawienny.

Dobre bakterie w jogurcie

najlepsze bakterie jogurtoweNie każdy jogurt jednak jest probiotyczny i zawiera w sobie te najbardziej pożądane i korzystne bakterie. Najlepsze bakterie jogurtowe to Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus. To właśnie one decydują o najwyższej jakości jogurtu. Ten duet sprawia, że nasz organizm jest w stanie przyswoić laktozę, ponieważ powodują jej rozkład. Jest to duży plus dla osób, które maja problemy z tolerancją tego cukru. Bowiem w ten sposób mogą dostarczyć sobie dobre białko i niezbędny dla układu kostnego wapń. Bakterie probiotyczne dodatkowo zapobiegają namnażaniu się tych, które są dla nas negatywne i nieprzychylne, które sieją w naszym organizmie spustoszenie, powodując stany zapalne i wiele groźnych chorób. Pobudzają  także nasz układ odpornościowy do lepszej walki, ze wszelkimi niekorzystnymi dla nas drobnoustrojami. Skąd mamy wiedzieć które dokładnie nasz jogurt zawiera i czy jest najlepszy z możliwych? Trzeba uważnie studiować etykiety i opakowania nim zdecydujemy o wyborze tego, który zakupimy. Inną droga jaką możemy wybrać, jest samodzielne wykonanie jogurtu w warunkach domowych. Jest to proces bardzo prosty, nie zajmuje dużo czasu ani uwagi. Łączymy ciepłe mleko z wybranymi bakteriami i tak przygotowany zakwas odstawiamy w ciepłe ustronne miejsce. Gotowe do użycia szczepy bakterii możemy zakupić w wielu sklepach zarówno stacjonarnych jak i internetowych.

Wobec faktu, że polskie prawo ma kilka luk, z których producenci korzystają, nie zawsze na etykietach znajdziemy rzetelny i prawdziwy skład kupowanych produktów. Jedynym pewnym gwarantem najwyższej jakości produktu, jest jego własnoręczne wykonanie w domu.