Hodowla świń jest bardzo popularna w naszym kraju. Tuczniki są szczególnie ważne ze względu na specjały regionalne, które coraz częściej bywają chwalone przez zagranicznych turystów. Jaka jednak pasza jest najlepsza dla poszczególnych rodzajów świń? Czym należy karmić maciory, a czym knurki?
Zbilansowana pasza z Kujawsko-Pomorskiego w rozwoju hodowli
W żywieniu hodowli świń najważniejszy okazuje się balans. W zależności od posiadanego rodzaju tucznika, to właśnie zbilansowane pasze w kujawsko-pomorskim cieszą się dużą popularnością. Co je cechuje? Przede wszystkim najistotniejszą kwestią jest kaloryczność. Świnie nie powinny tyć zbyt szybko. Jest to potwierdzone licznymi badaniami, że dużo smaczniejsze mięso otrzymuje się ze sztuk, które dożyły określonego wieku. Takie zbilansowane pasze w kujawsko-pomorskim to odpowiednia kaloryczność, a także dbanie o różnorodność pokarmową. Niezmiernie ważna kwestia to urozmaicenie w przypadku hodowania wykastrowanych samców. Takie knurki cechują się szczególnie smacznym mięsem, w tym bardzo delikatnymi golonkami. Dobre i zbilansowane pasze w kujawsko-pomorskim to też znakomite wyżywienie macior. Świnia po okresie donoszenia prosiaków musi mieć zapewnioną karmę zbalansowaną i wspomagającą produkcję mleka. Tutaj znowu istotna jest kaloryczność. Jeśli prosiaki będą mieć za dużo cholesterolu to mogą być narażone na choroby serca i nerek. Zawsze warto skonsultować się z ekspertami z zakresu zootechniki, którzy doradzą w wyborze odpowiedniej metody żywieniowej.
Pasza dla zwierząt hodowlanych jest niezmiernie ważną kwestią. Odpowiedni bilans pozwala w utrzymaniu zdrowego stada, a co za tym idzie większych zysków ze sprzedaży. Jest też ważną kwestią, gdy decydujemy się na określone rodzaje tuszy, bo wpływa bezpośrednio na wzrost masy tłuszczowej.