Zakup masła orzechowego

Masło orzechowe zaliczane jest jak najbardziej do zdrowej żywności. I jest to całkiem zasłużony pogląd, ponieważ takie masło idealnie wpisuje się w „przestrzeń eco”. Jest bardzo zdrowe dla każdego (oczywiście, nie dla uczulonych). Ale wszyscy inni mogą delektować się fantastycznym smakiem masła orzechowego.

Jak robione są takie masła?

masło z orzechów laskowychGdyby ktoś pomyślał, że do produkcji maseł orzechowych używany jest tłuszcz, bardzo się pomyli. W każdym domu można sobie „ukręcić” takie masło, jeśli posiadamy odpowiednio silny mikser/rozdrabniacz. Aby wykonać takie masło, potrzebne są tylko orzechy, oraz ewentualnie sól do smaku. Np. masło z orzechów laskowych można lekko posolić, lub dodać coś słodkiego (miód, cukier itp), ale to tylko opcjonalnie. Można także dodać do orzechów oleju (np. z orzechów laskowych). Jednak te dodatki wcale nie są konieczne. Wykonując samodzielnie masło orzechowe należy pamiętać o tym, aby podczas ich miksowania robić odpowiednie przerwy – by nie przegrzać maszyny. To bardzo ważne działanie, ponieważ można sobie popsuć domowy mikser. Jeśli jednak będziemy pilnować czasu mielenia, wszystko będzie dobrze. Zanim jednak zaczniemy miksować orzechy laskowe, należy je najpierw lekko podprażyć w piekarniku. Wystarczy kilka – kilkanaście minut. Należy pilnować, aby ich nie przypalić, ponieważ mogą wtedy mieć gorzkawy posmak. Na początku orzechy mielą się na mąkę, potem zbijają w grudki. Można wtedy dodać odrobinę oleju, jednak nie jest to konieczne.

Oczywiście, nie ma potrzeby miksowania orzechów w domu, aby cieszyć się fantastycznym smakiem masła orzechowego. Można je przecież kupić praktycznie w każdym sklepie i są to produkty jak najbardziej zdrowe. Nie jest to drogi produkt, a wręcz przeciwnie. Masło orzechowe można kupić już od kilku – do kilkunastu złotych.