Zdrowy olej z kokosa

W piramidzie żywienia uwzględnione są wszystkie niezbędne produkty odżywcze, które muszą się znaleźć w naszej diecie w odpowiednich proporcjach. Jedną z górnych pozycji zajmują oleje, jednak tylko jest tu mowa o roślinnych.

Jakie są rodzaje oleju kokosowego?

olej kokosowyNa wstępie trzeba wyjaśnić z czego jest on pozyskiwany, ponieważ nie dla każdego jest to oczywiste. Powstaje on przez tłoczenie i rozgrzewanie twardego miąższu kokosa. Naturalny olej kokosowy ma lekko żółtawą postać i wyczuwalny smak oraz zapach kokosa. W sprzedaży znajdziemy dwa rodzaje tegoż oleju: rafinowany i nierafinowany. Pierwszy z nich jest przetworzony w wyniku działania wielu chemicznych procesów staje się on biały, bezwonny i bezzapachowy. Z jednej strony takie działanie przynosi szkodę, ponieważ olej tracie wiele swoich cennych składników oraz charakterystyczny smak i zapach, ale można na nim bezpiecznie smażyć. Olej rafinowany ma wysoką temperaturę dymienia, zatem be obaw można nim smażyć. Najbardziej ceniony jest olej nierafinowany, ponieważ ma w sobie wszystko co natura dała najlepszego. Koniecznie trzeba go spożywać na zimno, ponieważ wysoka temperatura zabija wartościowe składniki i może się przyczyniać do powstawania związków rakotwórczych. Nierafinowany olej z kokosa możemy dodawać do sałatek, deserów smoothie czy pesto. Jednak jego zastosowanie nie kończy się na kuchni, ponieważ można go wykorzystywać w pielęgnacji skóry i włosów, ponieważ posiada działanie silnie regenerujące, nawilżające i wzmacniające.

Jeżeli chcemy czerpać pełne korzyści ze stosowania oleju kokosowego, to najlepiej wybierać ten nierafinowany. Z pewnością jego piękny smak i aromat doda daniom wyjątkowego charakteru i egzotycznego akcentu. Co do ceny, to naturalny będzie droższy od rafinowanego.