W gastronomii i handlu żywnością, bardzo ważne są zasady higieny pracy i wymogi narzucone przez SANEPID. Stanowią one o bezpieczeństwie oferowanych produktów, dlatego tak ważne jest ich przestrzeganie na każdym etapie tworzenia i dystrybucji.
Na czym polega system HACCP?
Żywność jest wyjątkowo wymagającym towarem pod względem przechowywania i sprzedaży, ponieważ ma dość krótką datę zdatności do spożycia, toteż musi być często kontrolowana. Działaniem mającym na celu zapewnienia bezpieczeństwa żywności jest analiza zagrożeń i krytyczne punkty kontroli, która w skrócie jest nazywana systemem HACCP. Konieczne jest przeprowadzenie wnikliwej analizy całego procesu produkcyjnego oraz dystrybucji włącznie ze sprzedażą detaliczną, aby ustalić, które punkty są krytyczne, czyli występują w nich zagrożenia chemiczne, biologiczne lub fizyczne. Jeżeli jesteśmy zainteresowani system HACCP Kraków jest miastem, w którym szczegółowe informacje na ten temat uzyskamy w SANEPID-zie. Ile kosztuje wdrożenie tego systemu? Odpowiedź na to nie jest jednoznaczna, albowiem wszystko zależy od tego, jakiego rodzaju działalności dotyczy. Oczywiście im zakład/lokal jest większy, tym większe wygeneruje to koszty. Nie są to jednak kwoty duże, a na rynku HACCP panuje duża konkurencja więc na pewno uda się nam znaleźć najbardziej korzystną ofertę. Jak długo trwa wdrażanie procedur HACCP? Najczęściej od kilku do kilkunastu dni – w zależności od zróżnicowania towarów dostępnych w danym zakładzie oraz czasu ich ewidencji.
Każdy, kto prowadzi działalność gospodarczą związana z żywnością lub jej przetwarzaniem jest zobowiązany do wdrożenia systemu HACCP. Lepiej z tym nie zwlekać i działać szybko, zanim w ogóle dojdzie do rozruchu produkcji, bądź otwarcia lokalu.